Bij het bewaren/beschermen van je verzameling kan je kiezen tussen 2 opties. Ofwel berg je ze op in een map of je kan sleeves gebruiken.
Voor we beginnen aan hoe we de kaarten kunnen beschermen, moet er eerst gedacht worden aan de plaats waar je ze bewaart. Dit doe je best in een ruimte waar de temperaturen niet te zeer schommelen en vooral waar het droog is. Doe je dit niet, loop je het risico dat je kaarten buigen/krullen van het vocht en de warmte.
Ook zonlicht kan je kaarten verbleken. Bewaar je kaarten dus ook niet open en bloot, maar steek ze ergens in een map, weg van de zon. Zie ‘Welk materiaal kan ik nog gebruiken om mijn kaarten in op te bergen: Mappen’ voor meer informatie hierover.
Let ook zeker op voor water. Hier is een simpele oplossing voor: Haal je verzameling van de vloer en plaats ze wat hoger van de grond.
Hoe gebruiken wij sleeves om onze kaarten te beschermen?
Sleeves zijn de eerste bescherming die we aanbieden. Wanneer je een waardevolle kaart trekt en je wenst deze later in een map te steken, kan je er best eerst een sleeve rond doen. Je kan daarbij kiezen tussen de volgende opties.
- Penny sleeves
Dit zijn sleeves die wat meer ruimte laten om je kaart in op te bergen. Deze sleeves zijn perfect voor de minder- tot semi-waardevolle kaarten. Als je heel veel kaarten te sleeven hebt, komen deze sleeves zeker van pas.
- Perfect fit sleeves
Deze sleeves zijn perfect voor jouw meer waardevolle kaarten. Perfect fit betekent dat de sleeves de perfecte maat hebben om rond jouw kaarten te passen zonder dat er nog extra ruimte is.
- Standard Sleeves
Deze sleeves zijn de industriestandaard en worden voor heel wat kaartspelen gebruikt, o.a. Magic, Yu-Gi-Oh, …. Ze passen goed rond de Pokémon kaarten, maar laten nog een klein beetje plaats, niet evenveel als de penny sleeves, maar meer dan de perfect fits.
Je kan deze sleeves elk apart gebruiken, maar je kan ze ook met elkaar combineren. Wat wij doen bij de waardevollere kaarten zoals V, V-Max, V-STAR, Rainbow, Full Art, …:
Eerst steken we de kaart in een perfect fit sleeve. Vervolgens plakken we een kleine post-it label op de achterkant van de perfect fit. Het geheel steken we in een standaard sleeve om de kaart uiteindelijk in de map te steken.
Welk materiaal kan ik nog gebruiken om mijn kaarten in op te bergen?
Zoals we daarnet verschillende keren hebben vermeld, zijn sleeves slechts de eerste bescherming voor je kaarten. Deze zullen op zichzelf niet al te veel doen tegen de elementen. Om ze dus verder te beschermen kan je uit verschillende opties kiezen. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen en natuurlijk gebruik je bepaalde opties beter als je kaarten meer of minder waard zijn.
- Kartonnen dozen
Heb je heel veel boosterboxen aangekocht en heb je heel veel bulk over waar je niet al te veel me doet. Je kan in deze speciaal ontworpen dozen je bulk zeker steken.
Dit is een vrij goedkope manier om de minst waardevolle kaarten in te bewaren. Probeer echter wel een systeem te vinden om verschillende sets van elkaar te scheiden. Anders zal je heel wat tijd steken in het zoeken naar de juiste bulk. Een tip: Gebruik hiervoor dividers zoals je die vindt in de ETB’s.
- Ringmappen
Ringmappen zijn een zeer gemakkelijke manier om hele vellen met steeds 18 kaarten op te bergen. Het maakt niet uit of je hier enkel waardevolle kaarten of hele sets in bewaart. De ringmap en de vellen beschermen je kaarten voor heel wat elementen. Toch pas je best deze volgende tips toe.
- Gebruik vellen van goede kwaliteit om je kaarten in te steken.
Je zal veel meer goedkopere vellen kunnen aankopen, maar je zal ook merken dat je vellen veel gemakkelijker kapotgaan. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je kaarten sowieso niet goed beschermd worden. Let dus zeker op prijs-kwaliteit.
- Steek niet te veel kaarten in de vellen.
Als er in de beschrijving staat dat het vel bedoeld is voor 18 kaarten, steek je er ook best slechts 18 in. Hoe meer kaarten je achter elkaat steekt, hoe groter de kans dat je ongesleevede kaarten beschadigt en hoe groter de kans je de slots voor de kaarten uitrekt. Op termijn zullen kaarten hierdoor heel gemakkelijk uit je map glijden.
- Gebruik eerder vellen met sideloaders dan met toploaders.
Hoewel het bij sleeves vaak gemakkelijker en beter is om toploaders te gebruiken, doe je dit bij vellen die je in je mappen steekt best niet. Waarom niet? De kaarten vallen er namelijk veel gemakkelijker uit als je de map op de verkeerde manier opbergt.
- Gebruik bij ringmappen D-ringen en geen O-ringen.
Dit is een van de belangrijkste tips die we hebben ontdekt en waar we vroeger niet zozeer bij stilstonden. Indien je vellen wegsteekt in een map met O-ringen, kunnen de kaarten in de bovenste vellen naarmate je de map meer vult een deuk van de ringen krijgen. Dit komt doordat het bovenste vel niet meer perfect bovenop het volgende vel ligt, maar wel op de ring (zie onderstaande foto). D-ringen hebben dat probleem niet omdat ze één rechte kant en één ronde kant hebben. Alle vellen liggen dus steeds mooi boven elkaar. Gebruik wel geen manieren om je vellen aan te drukken (o.a. rekkers, sluitstukken, …) omdat je hiermee de kaarten kan vervormen en dus beschadigen.
- Bewaar de map in een rechtopstaande positie.
Als je een map met Pokémonkaarten bewaart zoals een boek in een bibliotheek, loop je het risico niet dat je kaarten vervormen omdat er geen druk op komt te zitten.
- Portfoliomappen
Indien je al wat gesofisticeerder te werk wenst te gaan, kan je portfoliomappen aankopen. Deze kan je in alle vormen, maten en prijsklassen aankopen. Opnieuw zijn er een aantal zaken waarop je best let voor je zo’n mappen koopt.
- Kijk na of er O-ringen in de map zitten.
Als dit het geval is, weet je dat dit geen goed idee is. Hoewel de map er langs de buitenkant misschien wel cool uitziet. De inhoud is uiteindelijk belangrijker!
- Kijk na wat de kwaliteit is van de vellen die zijn inbegrepen.
Het werd ook hierboven al vermeld waarom dit belangrijk is. Kan je zelf vellen toevoegen, dan kan je zelf de kwaliteit kiezen, maar als dit geen optie is, kijk na of deze voldoet aan jouw standaarden. Indien de vellen vastzitten (niet via ringen) kijk na of het sideloaders zijn en of ze een soft backing gear hebben zodat de kaarten niet tegen elkaar aangedrukt worden.
- Stevige of flexibele cover?
Wij raden steeds aan om een stevigere cover van je portfoliomap te kiezen. Dit vermindert opnieuw de kans dat je kaarten vervormd of beschadigd worden.
- Rits of geen rits?
Dit beslis je zelf. Afhankelijk van jouw noden, zal je kiezen voor een rits of niet.
- Acryl-cases/Hard sleeves
Heb je erg waardevolle kaarten die je liet graden of heb je oude ETB’s of boosterboxen? Bescherm deze ook voldoende.
Je kan voor ETB’s en boosterboxen acryl-cases gebruiken op maat. Kijk vooral steeds na dat je noch het karton van de boosterbox, de plastieken verpakking van de ETB’s beschadigd. Dit kan de waarde van je boxen drastisch verlagen.
Graded cards zitten reeds in degelijke plastic slabs gestoken. Ook deze kan je nog extra beschermen door er een graded card sleeve of een tarot sleeve rond te doen en goed dicht te plakken.
Ook kan je boosterpacks beschermen op een gelijkaardige manier. Plaat je boosterpack op een semi-rigid cardholder en steek ze samen in een graded card sleeve of een tarot sleeve.
Indien je nog manieren kent om kaarten en dergelijke te beschermen, mag je altijd naar ons mailen via contacformulier en dan zou het kunnen dat jouw tip op onze website komt te staan met jouw naam erbij!
Tot de volgende keer!
Het Wildcards team