De ‘grote’ veranderingen van Scarlet & Violet

Pokemon_TCG_Scarlet_Violet_Logo

De negende generatie van Pokémonkaarten is een feit vanaf 31 maart 2023. En hiermee nemen we afscheid van een heel aantal bekende zaken.

Het eerste dat zal opvallen, is het ontbreken van de gele rand rond de kaarten. De randen zijn in de nieuwe generatie zijn nu grijs! Een nieuwe look na 27 jaar de originele base set van Pokémon. Nu komen de Engelstalige versie en Japanse perfect overeen op dit vlak.

In de nieuwe base set van Scarlet and Violet zullen er 198 kaarten zijn. Onder deze kaarten blijven we vooral common cards terugvinden. Bijna alle speciale kaarten krijgen in de nieuwe set een nieuwe bijnaam en alle kaarten veranderen ook subtiel in look.

  • Laten we starten met de naam die waarschijnlijk niemand zal gebruiken, namelijk de ‘parallel set’. Dit is de nieuwe naam voor alle reverse holo cards.
  • De holo en uncommon cards blijven hun naam behouden.
  • Rare cards krijgen nog steeds 1 zwart sterretje naast hun cijfertje.
  • Daarnaast komen er ook nog de double rare cards die 2 zwarte sterretjes krijgen naast hun cijfer. Dit gaat vooral over de gewone versies van EX-cards. Ze maken na 10 jaar opnieuw hun intrede in het kaartspel.
  • Vervolgens krijgen de ultra rare cards 2 grijze sterren en dit blijkt de nieuwe term te zijn voor de full art cards.
  • Dan heb je nog de illustration rare cards die vroeger de alt(ernate) art cards waren. Deze krijgen 1 gouden ster.
  • Als voorlaatste heb je nog de special illustration rares met 2 gouden sterretjes, die bijna niet te onderscheiden zijn van de illustration rare cards buiten het extra gouden sterrretje natuurlijk.
  • Ten slotte heb je nog de hyper rare cards met 3 gouden sterretjes. Deze werden vroeger de gold cards genoemd.

Heel wat terminologie die dus verandert, maar na een tijdje zullen we het wel weer raar vinden dat we ze ooit anders noemden.

Om de kaarten van de nieuwe sets ook herkenbaarder te maken en gemakkelijker te ordenen op set, zijn ook aan de look subtiel zaken veranderd. Niet alleen de grijze rand maakt dus zijn intrede.

De symbolen van de sets zijn verdwenen. Dus de tijd van het zoeken naar de set die past bij het symbooltje onderaan de kaart is over. Die werden vervangen door een letter/cijfer-combinatie in een zwart kader. Ook hier wordt deze Japanse set gespiegeld.

Ook de energiekaarten kregen een nieuwe layout en een setcode. Tot slot werden ook de trainer cards opgesplitst in verschillende categorieën, namelijk Supporter, Tool, Item en Stadium. Je hoeft niet langer alle kaarten op alfabetische volgorde te plaatsen, maar ze nemen een uitdrukkelijke en handige plek in de verzameling.

Voor zij die zich dus zorgen maakten over de gigantische veranderingen in de nieuwe set kunnen bij dezer gerustgesteld worden. De ‘nieuwe’ look is subtiel en verandert enkel bepaalde elementen in de hoeken. Dit doen ze ook enkel om het allemaal wat duidelijker te maken en wat gemakkelijker om te onthouden.

 

Tot de volgende keer!

Het Wildcards team