Abra – KADABRA – Alakazam

Abra Kadabra Alakazam

Na 20 jaar rechtszaken, petities, brieven en nog zo veel meer, zijn fans er eindelijk in geslaagd om Uri Geller te overtuigen! Het resultaat van deze beslissing is dat na 20 jaar Kadabra opnieuw zijn intrede maakt en een opnieuw mag voorkomen als pre-evolution van Alakazam.

Zowel fans als de president van The Pokémon Company – Tsunekazu Ishira – zijn door het dolle heen. De nieuwe Kadabra-kaart zou uitgebracht worden als deel van de expansion Scarlet & Violet.

 

Hoe is het conflict ontstaan?

In november van het jaar 2000 startte Uri Geller een rechtszaak tegen The Pokémon Company omdat ze Kadabra (Japanse naam: Yungerer – een verbastering van Uri Geller) hadden gebaseerd op zijn persona. Hij ging hier zeker niet mee akkoord voor 2 redenen. De eerste was dat ze hem dit nooit gevraagd hadden of hij dit oké vond. Bovendien was hij echt kwaad dat hij gezien werd als een kwaadaardig personage omwille van de Kadabra-kaart van Team Rocket uit het jaar 2000.

Ook andere kaarten werden gebaseerd op bestaande of overleden personen. Om er een aantal op te sommen, heb je Abra die in het Japans Casey heet en dus refereert naar de helderziende Edgar Cayce. Alakazam heet in het Japans Foodin en is een referentie naar Howard Houdini. Ook heb je andere Pokémon zoals Hitmonchan en Hitmonlee.

 

Creatieve oplossingen

Hoewel de rechtszaak die Geller opstartte in 2003 in Californië werd verworpen, bleef Geller in andere regio’s wereldwijd rechtszaken opstarten. Na de Skyridge-uitgave van Kadabra in 2002 kwam er geen enkel kaart meer uit van de Pokémon. Abra werd nog een paar keer op kaart gezet, maar er werd dan een ‘oplossing’ gebruikt om meteen naar de evolutie Alakazam te gaan. Deze waren vrijwel nooit elegant en uiteindelijk stopte The Pokémon Company in 2007 (Mysterious Treasures Expansion) met deze oplossingen en bracht vooral Alakazam zonder de pre-evoluties uit. Dit gebeurde dankzij De Pokémon ex en Pokémon V-evoluties. Deze evolueren anders en kunnen de regels van pre-evoluties omzeilen.

 

Hoe is het dan opgelost?

 

Na jarenlang mails te hebben ontvangen van fans om te vragen de rechtszaak te stoppen en de toestemming te geven voor de terugkeer van Kadabra, heeft Uri Geller eindelijk toegegeven. Hij schreef een brief naar The Pokémon Company eind 2020 om aan te geven dat hij de controle over het personage Kadabra/Yungerer wereldwijd afstaat. De president – Tsunekazu Ishihara – schreef daarbij een brief naar Uri Geller om zijn dankbaarheid hiervoor te betuigen.

Later gaf Geller aan dat hij in de afgelopen 20 jaar heel wat heeft meegemaakt, besefte dat hij met deze rechtszaken een fout had begaan en dit enkel had gedaan omdat hij kwaad was dat niemand hem ooit had gevraagd of hij hiermee gelinkt mocht worden. Hij wou de kaart vooral opnieuw laten terugkeren voor zijn kleindochters. Een beslissing waarmee de hele Pokémon-wereld zeer tevreden is!

 

Tot de volgende keer!

Het Wildcards team